Nieuws en tips

Hier vindt u de laatste nieuwtjes en kunt u regelmatig handige tips vinden!Relighting, meer dan een modewoord

Het hedendaagse leven is duur en de elektriciteitsfacturen nemen een flinke hap uit ieders budget. Daarom valt misschien te overwegen om zuiniger om te gaan met de elektriciteit die we gebruiken door verlichting.

Gloeilampen worden niet meer gefabriceerd, wegens hun te hoge warmteproductie en energieverspilling langs deze weg. Er zijn al geruime tijd spaarlampen, tl-lampen en halogeen, iets duurder dan de gloeilamp, maar zuiniger in gebruik. Nadeel: de meeste spaarlampen hebben een opwarmingstijd en met tl kun je weinig sfeer creëren.

Meer en meer wordt, bij het uittekenen van een lichtplan, rekening gehouden met het plaatsen van Led-armaturen.

Relighting houdt heel wat meer in dan het vervangen van de bestaande lampen. Het is de bedoeling dat de kwaliteit en de efficiëntie van de elektrische installatie verbeterd wordt. Soms houdt dit in dat bestaande armaturen moeten vervangen, weggenomen of verplaatst worden. Het is in bepaalde gevallen zelfs goed om de elektrische bekabeling aan te passen.

Wanneer we spreken van relighting, denken we vooral aan het verhogen van het comfort voor de gebruiker én het beperken van het verbruik.

Daarom moeten we enkele zaken in gedachten houden: de lichtsterkte (hoeveelheid licht gemeten op een bepaalde oppervlakte), de uniformiteit (gunstig verdelen van de armaturen over de oppervlakte zodat schaduwen en storende contrasten vermeden worden), de kleurtemperatuur (Kelvin, warm licht vraagt een lage kleurtemperatuur, koel licht een hogere) en het uitsluiten van verblinding (door armaturen te kiezen en ze zo te plaatsen dat men niet gehinderd wordt door de lichtstraling).

Armaturen voor LED zijn er al in diverse vormen, ze zijn in vele gevallen zelfs niet duurder dan gewone armaturen. Met LED kan je tot 98% energie besparen, zodat de eventuele meerkost snel wordt teruggewonnen. Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af, er is dus geen risico meer op verbleking van kleuren van behang of textiel.

Wie zijn energieverbruik wil verminderen, kan rekening houden met volgende tips:

LED is meer dan een energiebesparing. Het gaat over kwaliteit, duurzaamheid, gezondheid en beleving. Daarom is het van belang goed uit te kijken welke armaturen je plaatst en welke lichtsterkte de lamp heeft. Led-lampen hebben een groot aantal branduren, maar ook een aan/uit-beperking.

De vermelding Watt wordt stilaan vervangen door de vermelding lumen. Waar Watt spreekt over het verbruik, spreekt lumen over de hoeveelheid licht die de lamp voortbrengt.

Gebruik daglicht. Daglicht is elke dag overvloedig en gratis aanwezig. Haal daglicht, waar mogelijk, naar binnen en verlicht enkel kunstmatig bij wanneer er niet genoeg daglicht meer beschikbaar is. Wanneer je bouwt of renoveert, vraag dan je architect hiermee rekening te houden.

Wil je professioneel advies? Vraag ons om langs te komen. Samen maken we voor u een studie en zoeken we de meest efficiëntste verlichting naar uw behoeften en budget